V kaj ste prepričani pri sebi?

 

Ali verjamete v stvari o sebi, za katere si želite, da ne bi?

 

images coachingNaša prepričanja in vrednote vplivajo na naše razumevanje, zakaj so stvari in spremembe možne ali mislimo, da niso možne. Vse to vpliva na naše dejanske aktivnosti.

Morda bi želeli spremeniti svojo notranjo naravnanost in ne veste, kako bi to naredili. Morda ste že poskusili in niste uspeli. Mnogo ljudi misli, da je spremeniti prepričanje težko. Resnica je v tem, da je spremeniti nekaj pri sebi skoraj tako preprosto, kot reči DA in NE.

Najprej preglejte s kakšnim prepričanjem omejujete samega sebe? Vzemite si trenutek časa in preglejte vsako tako miselno naravnanost. Tu je nekaj običajnih primerov: “Nisem bil dober v šoli; Nimam univerzitetne izobrazbe; Sem prestar za učenje; Nisem ustvarjalen; Imam slab spomin; Razmere v politiki in gospodarstvu mi ne dovolijo; itd.”

Vse to vas omejuje, ker predpostavljate, da so mentalne sposobnosti določene in nespremenljive ali, da vaša preteklost ali starost ali zunanje razmere, omejujejo vaše dosežke. Če verjamete, da je nekaj omejeno boste zaradi tega res omejeno delovali.

Dober način, da začnete je v tem, da postanete resnično radovedni, kako trenutno delujete in kaj vse bi se še želeli naučiti.

Pri delu z ljudmi sem večkrat ugotovila, da ljudje omejujejo svoje ambicije ali čisto nezavedno ali zato, ker dejansko ne verjamejo, da je nekaj možno. Potem ravnajo po svojem prepričanju, kot da so to že dejstva. Če recimo vodilni verjame, da je pri vodenju lahko nekdo samo uspešen, če je nepriljubljen potem ne bo raziskoval načina, po katerem bi lahko bil priljubljen in uspešen.

Zakaj bi naj spremenili svoja prepričanja?

Kaj vam preprečuje, da bi naredili nekaj, kar bi zares radi? Dvomi v samega sebe? Ali si rečete, nisem dovolj nadarjen, usposobljen…nimam dovolj tistega, kar je potrebno. Dejansko, ni nič od teh stvari. Je samo vaše prepričanje ali verovanje, v to, kar vam ustvarja krhkost v vaših dejanjih. Vaše stališče do svojih sposobnostih, samopodobe je lahko edina stvar, ki vas ovira pri nečem ali odvrne od nečesa.

Spremeniti prepričanje ni samo ponovno videti stvari, ki so bile vedno tam, ampak tudi velik pogled v vaš celoten potencial in drugačno stališče, ki vas motivira.

Kaj vas pripelje do tega, da spremenite prepričanje?

Včasih je sprememba prepričanja samo način, kako končamo z določenim načinom mišljenja. V vsakem primeru ste namenjeni, da se razvijate na bolje. Hočete narediti več, biti več, imeti več. Drugič hočete prekoračiti svoje omejitve, in se osvoboditi okov, ki ste si jih utvarili sami.

Zato, da bi spremenili omejena prepričanja:

  • Morate vedeti, kako prepričanje vpliva na vaše delo. Če veste, kje namestiti “eksploziv“ je lažje.
  • Greste v proces, ki je ciljno usmerjen v šibko točko vašega prepričanja z dovolj „eksploziva“, da ga uničite.
  • Potrebujete notranjo aktivnost in odločnost za hitro spremembo prepričanja.

Ni vedno dovolj uničiti staro prepričanje. Včasih morate speljati aktivnosti, da se počutite svobodno ali nadomestiti staro prepričanje z nečim močnejšim, ki vas potrdi.

Prikličete nove miselne aktivnosti, ki jih hočete imeti in te vam spremenijo vedenje. Npr.da svojo finančno usodo uničite z novo ustvarjalno idejo in tako vsak dan povečate svojo finančno inteligentnost. Ali, da potrdite sebe, kako ste prezbogojno dragoceni in koristni. Kako bi bilo za vas, če bi verjeli, da je vaše stališče ali mnenje prav tako pomembno, kot kogar koli in, če nekdo ne mara vašega pogleda na stvar, je to njegov problem. Ostanete samozavestni, vendar ne togi v izmenjavi novih stališč.

Morda boste rekli, lahko je napisati, vendar še vedno v praksi težko izvesti. Če se srečujete s takimi mislimi, lahko pogledate tukaj, če je to primerno za vas, in se v svoj uspeh prepričate sami.

Za vaš uspeh,

Dr.Marija Hafner