Reševanje problemov

Kaj je problem?

k4782402

Ko se nam kaj neprijetnega zgodi potem v praksi to označimo kot problem. Drug način, kako vidimo problem, bi lahko opisali kot razliko med tem, »kje ste sedaj« in »kje  bi želeli biti«…kaj je vaš želeni rezultat ali cilj. Ko v praksi doživljamo problem, ne razmišljamo o teh vprašanjih, temveč, kako se razbremeniti problema. Včasih se dogaja, da problem ljudje prepustijo času in samoreševanju. Nekateri ga radi tudi ignorirajo, si zatiskajo oči, drugi naredijo iz muhe slona.

Vodje se soočajo s kompleksnimi problemi in morajo biti usposobljeni, da najdejo pot naprej. Nekateri problemi so relativno preprosti, kjer je določeno število ustreznih rešitev in jasen postopek za reševanje. V nasprotju s temi so pa kompleksni in zahtevni problemi. Npr. kako naj vaš posel ostane konkurenčen na trgu?

Napačno je, če se usmerjamo le v problem, ga analiziramo iz vseh strani, želimo odstraniti težave ali zabrisati problem. Če se ubadamo s problemom, smo nehote v preteklosti in spregledamo tisto, kar je v tem trenutku pomembno. Pogosto vprašanje »Kaj je problem ali v čem je problem« izzove razprave ali zgodbe, česa niste zmogli ali kje ste naleteli na omejitve. Vse to vas nehote usmeri v preteklost, ko ste problem morda celo nezavedno ustvarili. Potem sledi občutek nemoči, odkrijete omejitve, na katere ste naleteli in že ste polni skrbi. Včasih grajate sebe, zakaj niste ravnali drugače ali iščete krivca. Nehote ste v stresu, in ne veste, kako iztopiti iz njega. Vam je to kaj blizu?

Če ostanete ukoreninjeni v negativno energijo, se počutite negativno in lahko pritegnete in ustvarite samo še večji problem. Večino ljudi se usmerja v probleme in po zakonu privlačnosti, pritegnejo tisto, na kar so osredotočeni..

Prekinite krog skrbi tako, da se osredotočite na to, kaj bi radi namesto problema imeli ali pridobili v rešitvi.  Enostavno zamenjate svoj miselni okvir, tako, kot pri okvirjeni sliki. Kaj ne izgleda potem vaša slika povsem drugače? Torej, ko naletite na problem ali vam nekdo tarna o problemu začnete z drugačnim vprašanjem »Kaj zares hočem v tej situaciji«, ali »Kaj bi rad imel, naredil«…?

Npr: želimo razviti konkurenčen produkt…in že ste v svoji ustvarjalni viziji. Preberi več o viziji.

Odpirajo se vam nove možnosti reševanja problemov, če greste vstran od vsebine problema in se osredotočite v cilj, ki ga hočete doseči.

S primernimi vprašanji, vedno znova dobivate ustrezne povratne informacije, ki pomagajo vam ali drugi osebi, priti do hitre rešitve. Z vprašanji ustvarite drugačen način razmišljanja in osvobodite stresno energijo, ki ste jo vskladiščili v svoj klopčič problema.

Osnovne predpostavke za uspešno reševanje problemov

Najprej definirajte oz.opišite vaš problem, ki je lahko na ravni organizacije, medosebni ali individualni ravni.

Sistematični pristop se sestoji iz niza korakov in vprašanj, ki zahtevajo odgovore, preden najdemo rešitev. V vsaki skupini so ljudje, ki mislijo, da je potrebno problem analizirati. Manj je takih, ki so osveščeni, da potrebujejo novo strategijo razmišljanja. Pri tem vam lahko pomaga Model reševanja problemov. Uspešni reševalci problemov v podjetju so sprejeli pravilo, da za vsak problem ali kočljivo temo, ki jo obravnavajo najprej naredijo raster:

1. Sedanje stanje: kaj je neustrezno ali katero vedenje je nezadovoljivo? To naj bo izhodišče za proces reševanja, ne pa ovira.

2. Vzroki in razlogi: od kod izvira naš problem in s čim vse je povezan?

3. Kakšno je vaše želeno stanje oz.cilj? Kaj je za vas pomembno in kaj želite doseči?

4. Katere ukrepe boste uporabili iz svojega izbora možnosti? Kaj so še vaši dodatni resursi?

Model zahteva fleksibilno mišljenje in vam ga pomaga hkrati tudi razvijati. Če delate tako, prihranite čas in energijo.

Prva stvar, ki je pomembna v reševanju problema v poslu ali kjerkoli, je poznavanje sebe, kdo ste kot oseba in kakšna je vaša vloga v tem problemu. Nekateri vidijo v švicarskem siru »sir«, drugi pa luknje v siru. Kakšna je vaša zaznava?

Če delate s PEP modelom za razvoj potencialov managerjev, dobite obširno sporočilo, kdo so reševalci problemov med vašimi zaposlenimi in vodji in kakšen je njihov način mišljenja in vedenja.

 Za vaš razmislek so pomembne še specifične stvari, kot npr. ali verjamete, da lahko pridete do rešitve, sicer ne boste ravno učinkoviti. Osnovno prepričanje o sebi in sodelavcih, kdo v resnici ste kot oseba, vam pomaga, da se ne ujamete v past omahljivosti in negotovosti.

Modeli za reševanje problemov v praksi bodo predstavljeni na CD-ju.

Za vaš uspeh,

Dr.Marija Hafner

Kontaktni obrazec

Če imate vprašanje, mnenje…vpišite v spodnji kontaktni obrazec in ga pošljite. Odgovorili vam bomo v najkrajšem času.

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zadeva

Sporočilo