Nov način komunikacije

Za vodje, managerje, sodelavce in druge

Kako hitro napredujemo v komunikaciji preko povratne informacije, je povsem naravna zakonitost. Vendar se po naših izkušnjah še mnogi ravnajo po svojih zgodaj naučenih vzorcih, ki so se razvili v neučinkovite navade. Samo nekateri posamezniki so postali pravi mojstri nove medosebne komunikacije.

Verjetno se še nekateri spomnite Richarda Greena, velikega mojstra komunikacije in karizme , ki je v mnoga slovenska podjetja vnesel nov energetski slog, strast in karizmo z novim načinom komunikacije. Njegovo svetovno znano delo »Words that shook the world« je predstavitev najboljših govorcev sveta in dogodkov v zadnjih 100 letih .

V čem je bistvo komunikacije in na kaj morate biti pozorni?

Bistvo je v odzivu, ki ga zaznate in, če ta odziv ni tak, kot si ga želite potem morate spremeniti to kar počnete. To je drobna skrivnost z velikim učinkom. Torej ni pomembno kaj ste mislili ali rekli, temveč na kakšen odziv ste naleteli. Ko boste upoštevali odziv druge osebe v komunikaciji, bo vaše sporazumevanje bolj učinkovito, uspešno in prijetno. Izkoristite priložnost in opazujte sebe in druge v vaši komunikaciji na sestankih, pogajanjih, odločitvah ….v partnerskh odnosih. Se vam kdaj zgodi, da niste zadovoljni z rezultatom pogovora ?

V primeru, da se zanesete samo na besede potem le redko kdaj lahko pričakujete dobro sporazumevanje. Odslej naprej bodite pozorni na odziv in celotno govorico telesa. Zanesite se nase in boste hitro napredovali v »prebiranju ljudi« tako, da boste pozorni na besede, ton glasu in govorico telesa.

Prikazali vam bomo neposredno primerjavo med tradicionalnim in novim načinom komunikacije, ki ga uporabljamo v medosebnih odnosih. Želimo, da prepoznate stari neučinkovit način in novi, ki ga lahko hitro osvojite. Zakaj je novi način učinkovit, tukaj ne bomo razpravljali. Dovolj je, da veste, da je bilo za uspešno komunikacijo vse smiselno raziskano . Ker vemo, da ste v časovni stiski, smo vam pripravili jedrnato vsebino, ki jo lahko takoj uporabite v poslovni in zasebni komunikaciji.

Nov način komunikacije v 10 korakih in primerjava s starim neučinkovitim načinom. Pravila so zelo enostavna, toda njihovo izvajanje je precej težje in zahteva disciplino in vajo.

1. korak

»Star način komunikacije«

Pozorno spremljajte vsako besedo sogovornika in vedno nanjo odgovorite.

»Nov način komunikacije«

Pozorno spremljajte govorico telesa, mimiko obraza, višino in barvo glasu in šele nazadnje besede. Vedno se odzovite na to, kar ste videli, slišali in občutili.

2. korak

»Star način komunikacije«

Vztrajajte pri svoji razlagi, ker veste kaj ste mislili.

»Nov način komunikacije«

Ni bistveno, kaj ste mislili, temveč na kakšen odziv ste naleteli. Sprejmite dejstvo, da se pomen vaših besed izraža v odzivu sogovornika in ne v tem, kaj ste vi mislili, ko ste jih izrekli.

3. korak

»Star način komunikacije«

Predvidevate, da vaše besede pomenijo tudi drugim ljudem isto, kot vam.

»Nov način komunikacije«

Zavedajte se, da vaše besede vzbudijo v drugih ljudeh drugačne predstave, čustvene povezave in pomene, od vaših.

Niti dva človeka na tem planetu nimata enakih predstav in razumevanja za iste besede. Mreža slik, glasovi in občutki so vprogramirani v naših možganih. Ali vam je poznan tak primer »To sem ti že rekel«. »Ne nisi«. »Seveda sem«. »Sigurno nisi, če bi, bi to že naredil«.«Ampak vseeno sem ti povedal«.

4. korak

»Star način komunikacije«

Medtem, ko drugi govori, se zberite, uredite svoje misli in se pripravite na takojšen odgovor. Mislite, da ta trenutek pripada vam.

»Nov način komunikacije«

Medtem, ko drugi govori bodite z njim 100%. Poslušajte, glejte in občutite ga. Ne dovolite, da vam misli uidejo drugam.

Ne skrbite, pravilne besede in ideje dejansko privrejo same na dan, takoj, ko se s sogovornikom vskladite z očmi, ušesi in telesom.

5. korak

»Star način komunikacije«

Navodila in delovne naloge dajte vedno tako jasno in natančno, kot je le mogoče. Hkrati pa bodite odprti za vprašanja zaposlenih.

»Nov način komunikacije«

Navodila in delovne naloge dajte vedno tako jasno in natančno, kot je le mogoče. Vendar ne dovolite zaposlenemu, da odide, dokler sami ne vidite, slišite in ne občutite z opazovanjem besednega in nebesednega izražanja, da se v celoti razumeta.

Vprašajte sodelavca, če je razumel in opazujte prikimavanje z glavo, ko reče »da«. Če ste negotovi, naj vam ponovi, kaj je razumel.

6. korak

»Star način komunikacije«

Nikoli ne pokažite, kaj čutite.

»Nov način komunikacije«

Izražajte svoja čustva, če želite doseči boljši stik z drugimi ali začeti in utrditi tudi zahtevnejše pogovore.

7. korak

»Star način komunikacije«

Ignorirajte, zatrite, skritizirajte in poskušajte odstraniti vsak poizkus izražanja občutij med delom. Držite se na »vajetih«

Zavedajte se, da je ta način komuniciranja znak vaše šibkosti in neprofesionalnosti.

»Nov način komunikacije«

Kadarkoli je to mogoče priznajte, spoštujte in zagotovite varno okolje za izražanje čustev. Če v danem trenutku ni izvedljivo, poskrbite, da bo možno kasneje.

Sodelavcem se najlažje približate in jih motivirate z uporabo čustev. Kaj želijo, da bodo pri delu bolj zadovoljni? Kaj se v njih dogaja? Če so užaljeni ni potrebno, da ste psiholog. Dajte jim vedeti, da ste njihovo stisko opazili. Potem se vsedite z njim kasneje, poslušajte in priznajte čustva drugih.

8. korak

»Star način komunikacije«

Prestrezite energijo sogovornika, ki se sproži v konfliktni situaciji in mu vrnite še z večjo močjo, logiko in oblastjo.

»Nov način komunikacije«

Omogočite, da vas energija, ki se nakopiči v konfliktni situaciji, zapusti. Le tako

bo komunikacija spet potekala po logičnih kriterijih.

Kaj več o konfliktih naslednjič. Če pride do tega prenehajte, globoko vdihnite in razmislite, kako bi zmanjšali napetost sogovornika.

9. korak

»Star način komunikacije«

S prerekanjem poskušate razložiti nekomu napake, ki jih je naredil. Tako vedno pričnete z »Naredil si«….«Rekel si«….

»Nov način komunikacije«

Z neizpodbitnimi in z neobtožujočimi izjavami, ki se začnejo z »opazil sem«, »čutim«, »zdi se mi«….razrešite prepir.

10. korak

»Star način komunikacije«

Zanikate in prikrijete dejstva, dokler vam drugi ne dokažejo nasprotnega. Storite vse, samo, da se ne bi soočili z resnico in obdržali pozitivno mnenje o sebi.

»Nov način komunikacije«

Takoj, ko je mogoče ponudite opravičilo in odstranite vsa možna nasprotja in neskladja v pogovoru tako, da priznate svoje napake.

Ljudje ne postanejo šibkejši s priznanjem svojih napak. Politiki in poslovneži si še bolj utrdijo svoj položaj, če svoj neuspeh priznajo takoj na začetku. Značilna človekova lastnost je, da smo vedno naklonjeni tistim, ki so ranljivi, odprti, pošteni in iskreni.
 

Za vaš uspeh,

Dr.Marija Hafner