Kako vzpostaviti uspešne medosebne odnose v praksi?

»Najprej morate razumeti drugega in šele potem iskati razumevanje« Steven Covey

pic1-150x150 strahSte že kdaj razmišljali kaj se zgodi, ko začnejo pešati medosebni odnosi na osebni ali poslovni ravni? Verjetno ste opazili, da takrat ugasne tudi pristno sodelovanje. V čem je globlji razlog, da nekdo slabi medosebni odnos in kaj potrebuje za spremembo svoje navade? Nekateri bi na delovnem mestu najraje ignorirali pristne človeške odnose. Vendar, če je nekdo vodja so medosebni odnosi na lestvici vrednot še bolj v ospredju , ker vplivajo na finančne in druge negativne posledice v timu ali organizaciji.

V prijetnem medosebnem odnosu se ustvarja vzdušje in poveča učinkovitost vzajemnih dosežkov, samospoštovanje in medosebno zaupanje, ki je na delovnem mestu pogosto tabu tema. Za boljše razumevanje medosebnih odnosov si poglejmo štiri načine nezavednega ravnanja v odnosih, ki vplivajo na sodelovanje in medosebno zaupanje.

Da bi bolje spoznali svoje ravnanje in ga lažje spremenili, si najprej ozavestite svoje občutke, jih sprejmite in potem bodite pozorni, kako se nanje odzivate, ko se vam pojavljajo spodaj navedeni nezavedni občutki. Ali zaznavate razliko med njimi in ali ste sploh pozorni na svoje občutke? Ozavestite se svojega vedenja in odziva na drugo osebo.

1. Jaz nisem v redu, ti si v redu

Taki nezavedni občutki se nam pojavijo, ko se notranje ne počutimo varnega in močnega. Popustimo pri zahtevah ali nasprotovanju. Takrat se raje umaknemo in naša iniciativnost je šibka. Sodelavec bo naredil samo to, kar zahteva njegov »šef«.

2. Jaz sem v redu, ti nisi v redu

Ste kdaj opazili ravnanje, kjer vodja ne ceni sposobnosti in dosežkov drugih. Pomembna so mu zgolj pravila in kontrola. Do sodelavcev ni ravno naravnan pozitivno, zlasti nestrpen je do drugače mislečih. Večinoma govori sam.

3. Jaz nisem v redu in ti nisi v redu

Taka notranja naravnanost vodi v vedenje, kjer je osebi vseeno, kakšen je rezultat njenega pogovora. Vodja na primer verjame, da je pogovor s sodelavcem izguba časa.

4. Jaz sem v redu in ti si v redu

Če vodja uspe razviti tako notranjo naravnanost potem konstruktivno ravna s sodelavci. Zaveda se, da je v redu, če ima drugi različno mnenje od njega in želi rešiti problem v dobro obeh. Najde skupne donosne cilje, o čemer se rad pogovarja.